Expositie Gee Hurkmans

We leven in een wereld waarin we blootstaan aan een carillon van geluiden en een continue stroom van prikkels uit sociale media. Echte stilte wordt steeds zeldzamer. Stilte is meer dan de afwezigheid van geluid; het betekent ook rust, contemplatie, verstilling, gelijkmoedigheid.

De foto’s in de serie The Art of Stillness zijn een zoektocht naar die stilte, die sereniteit, die Gee Hurkmans

ervaart op de locaties waar hij fotografeert. Alleen in een verlaten landschap, met slechts het zachte ruisen van de wind, de repeterende surf van de golven, en het mieuw-mieuw geluid van de meeuwen als gezelschap; een Zen moment van oceanische verwondering, waarin een einderloze horizon een naadloze verbinding aangaat met de zee. Een landschap waarin de mens zich nietig weet, als onderdeel van de natuur en niet daarboven verheven. Fotografie als meditatie, en als therapie tegen antropocentrisme.

Een veelgestelde vraag bij een landschapsfoto is: “Waar heb je die gemaakt?” Voor Gee Hurkmans is de locatie niet relevant: het zijn images of nowhere. Het gaat niet om een getrouwe weergave van het landschap, in tegendeel zelfs. Zijn intentie is niet om te laten zien hoe een landschap er uit ziet, maar om zijn emotionele

ervaring te delen. De landschappen zijn slechts een middel, een re-creatie van de gevoelens van dat moment, en wijken sterk af van het originele object. Met zijn wijze van fotograferen creëert hij een eigen werkelijkheid die sterk minimalistisch van karakter is met veelal een focus op één object, veel negatieve ruimte en een allesoverheersende eenvoud. De keuze voor zwart-wit en het vierkante frame zijn vanzelfsprekend. Kleuren leiden af, en een streng, vierkant formaat voorkomt afdwalen van de kijker. De foto’s hebben een surrealistisch karakter met water als een vast terugkerend element. Water is rust, koelte, contemplatie, reflectie.

“Water is the softest and most yielding substance. Yet nothing is better than water, for overcoming the hard and rigid, because nothing can compete with it.

(Lao Tzu)

Enkele foto’s uit de serie kregen eervolle vermeldingen op internationale fotowedstrijden, o.a. de Monochrome Photography Awards, de 7th Fine Arts Photography Awards, en de Black and White Minimalist Photographers Awards.

Zijn boek The Art of Stillness, met een selectie van zijn foto’s en zelfgeschreven Haiku, is verkrijgbaar bij Amazon. Momenteel werkt hij aan een boek over fotografie en Wabi Sabi, een op Zen Boeddhisme gebaseerde Japanse esthetiek.

www.geehurkmansphotography.com

Openingstijden de Afzakkerij maandag t/m zaterdag 10.00 – 24.00u zondag 11.00 – 19.00u

Openingstijden de Afzakkerij

maandag t/m zaterdag 10.00 – 24.00u zondag 11.00 – 19.00u

Expo van 10 jul t/m 21 aug

Locatie

Verlengde Noordkade 10-12 5462 EH Veghel – Meierijstad www.decompagnie.art Cultuurcafé de Afzakkerij