Onze filosofie

Fotograferen moet vooral leuk zijn!
Wij zijn geen elitaire club van professionele critici of betweters die alleen foto’s van beroemde fotografen die in een museum hangen of in de National Geografic gepubliceerd zijn de moeite waard vinden. We fotograferen vooral voor ons zelf en omdat we de foto’s die we maken willen laten zien en bespreken met onze clubleden.

Daarnaast willen we wel leren van het commentaar dat we op onze foto’s krijgen zodat we steeds betere (mooiere?) foto’s gaan maken.

De gepresenteerde foto’s zijn in principe altijd goed, want de fotograaf heeft iets interessant gezien en besloten zijn of haar camera daar op te richten en op het knopje te drukken. Bovendien heeft de fotograaf juist die foto gekozen om te bespreken. Het doel daarvan is om te achterhalen of die foto weergeeft wat de fotograaf zag, en of dat beter had gekund door een andere techniek of door een ander standpunt te kiezen.

Hiervoor hebben een aantal leden de cursus ‘foto bespreken’ van de fotobond gevolgd en gebruiken we een methodiek zoals in het boek ‘Over foto’s gesproken’ van Hans Brongers en Simon Ophof wordt beschreven.

Daarnaast organiseert f/8 workshops en/of uitstapjes om gezamenlijk een onderwerp te fotograferen en uit te diepen.

Het maakt voor ons niet uit wat voor camera je hebt, of dat je een fotoshop wizard bent of een digibeet, het gaat om het resultaat.
De foto’s worden digitaal of afgedrukt gepresenteerd. Uiteraard wordt er wel naar kwaliteit van de presentatie en eventuele nabewerking gekeken maar het beeld wat de fotograaf voor ogen had bepaalt of de foto geslaagd is.